opony letnie - co myślicie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • PieTrzaK
    L&K
    • 2009
    • 1323
    • Octavia I (1U2)
    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

bws34, mam jakiś wewnętrzny uraz do ECO opon :wink: Wydaje mi się, że te ECO musi być kosztem czegoś innego...

Darekgda, kolega (notabene wulkanizator) też na takich śmiga, turlał się na nich do Estonii i też poleca Zaraz pewnei zamówię te HP3 i na tym zakończę swoje rozważania :roll:

Komentarz

• czernobyl
      L&K
      • 2008
      • 1276
      • Octavia III (5E3)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM
      • BSE 1.6 MPI 102 KM
      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

jestem po 1700-km tournee po kraju (połowa rundy przewidzianej na długi weekend :diabelski_usmiech )
      dunlopy bluresponse 195/65/15 made in Poland (a jakże, w końcu koncern goodyear) i wrażenia:
      - dźwięk: brak - cisza oraz cisza, słychać tylko szum powietrza, ew silnik powyżej 4k rpm, jeździłem również jako pasażer z tyłu - też cisza, pomimo, że nie posiadam półki w bagażniku ani plastiku wygłuszającego klapę.

- trzymanie: więcej było suchego - bardzo dobrze w zakrętach, można się fajnie powozić (jak na cywilne 195/65/15) po górskich krętych drogach. przy mocnym przeciążeniu słychać oponę będącą po zewnętrznej w miarę wzrostu przeciążenia, ale nie udało mi się zerwać przyczepności (tak, tak, leszcz jestem, nie miałem cohones cisnąć dalej)
      - na mokrym wczoraj jakieś 200km - też cicho, na DK1 na śląsku trudno o ostre zakręty więc trudno cośkolwiek powiedzieć więcej jak na razie
      - hamowanie: na suchym z 5 os na pokładzie trzeba było raz wykonać bardzo awaryjne "stop" - bezproblemowo, na mokrym nie miałem okazji deptać hamulca do oporu
      - spalanie - nie widzę różnic w stosunku do poprzednich Uniroyali RE 195/65/15, może nieco mniej, a może to tylko autosugestia, więc obecny wniosek - nie ma różnicy

Komentarz

• iFi
        Elegance
        • 2012
        • 906

Po burzliwym wybieraniu felg przyszedł czas na dobór opon....

Mają to być 225/45 R17, co myślicie o:

1. Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2, 91V
        2. Continental ContiSportContact 5, 94 V XL, FR
        3. Nokian Line 225/45 R17 94 W XL

Komentarz

• eaglemirek
          RS
          • 2010
          • 14107
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

iFi, Osobiście celował bym w pozycję 2 Mam teraz takie tylko 3 i są super :!:

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• iFi
            Elegance
            • 2012
            • 906

Dzięki eaglemirek za opinię. 5ki wypadły w testach ADAC dobrze choć wiadomo... to tylko testy a codzienny użytek weryfikuje opony na swój sposób...

Zapewne każda z nich na suchym asfalcie przy tym rozmiarze i mocy w CAXA sprawuje się dobrze

Zauważyłem natomiast, że ten rozmiar dla indeksu prędkości V (czyli wystarczającej dla mojego samochodu) ma zawsze mniejsze opory toczenia i emituje mniej hałasu zgodnie z etykietą opony...

Czy kołnierz ochronny dużo daje? Czy to taki profil opony gdzie nie ma to jeszcze takiego znaczenia?

Komentarz

• piramida
              RS
              • 2009
              • 12222
              • Superb III (3V3)

iFi, pomyśl jeszcze nad ultrac vorti vredesteina, mam własnie te gumy założone tylko w rozmiarze 18 i jak najbardziej poprawnie się spisują przynajmniej na razie póki nowe

Odnośnie kołnierza, jak masz szeroką felgę to warto natomiast przy feldze rzędu 7.5 cala już nie koniecznie
              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• iFi
                Elegance
                • 2012
                • 906

Felga będzie 7.5" Trifid z S2...

Komentarz

• gebek
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 1214

Zamieszczone przez iFi
                  Czy kołnierz ochronny dużo daje? Czy to taki profil opony gdzie nie ma to jeszcze takiego znaczenia?
                  Bierz opone z dobrym rantem ochronnym.Moje Yokohamy z dobrym rantem wlasnie uratowaly moja felge,jak sie zagapilem i scialem zakret.Az mnie podbilo na krawezniku.
                  Dobry rant chroni nawet 8''felge przy szerokosci opony 225/45/18.
                  Dobry rant z Twojego wyboru maja Conti,niezly GY...a Nokiany slabiutki.
                  Rant rantowi nie rowny i zalezy czesto od profilu opony i modelu. Np.Vredesteiny Ultra Sessanta,lub Ultra Vorti maja swietny rant,ale juz Ultra Cento taki ''napletkowy rancik'' :szeroki_usmiech
                  Tato,tato...czy to auto jest chore?
                  Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                  Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• byh81
                    Classic
                    • 2012
                    • 29

iFi ja mam Nokian Line ale 205/55/16 91V i bardzo przyzwoite opony. Nie mają rantu ochronnego, na suchym dobrze ciągną ale w zakrętach troszkę za miękkie rewelacyjne za to na deszczu, porównuje je do Dunlop sp sport fastresponse które rewelacyjne były na suchym ale w deszczu porażka a u nas ostatnimi czasy więcej deszczu niż słońca.

Komentarz

• majuDJ
                      Rider
                      • 2012
                      • 464

Ja polecam Goodyear EFFICIENTGRIP 205/55 R16 91 H mam takie i muszę przyznać, że są bardzo ciche i na mokrym asfalcie bardzo dobrze sobie radzą.
                      http://www.euromove.pl

Komentarz

• uli07
                        Rider
                        • 2012
                        • 391
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez iFi
                        Po burzliwym wybieraniu felg przyszedł czas na dobór opon....

Mają to być 225/45 R17, co myślicie o:

1. Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2, 91V
                        2. Continental ContiSportContact 5, 94 V XL, FR
                        3. Nokian Line 225/45 R17 94 W XL
                        Ja wybralbym Continental-e. Sam mam taki rozmiar, ale zamontowane sa fabryczne (?) Bridgestone Potenza ER050. Jesli o nie chodzi to, po zmianie z zimowych 16-tek odczulem spory spadek komfortu. Wg mnie moglyby byc takze cichsze. W porownaniu z zimowymi Michelin Alpin wyraznie je slychac, ale nie jest to bardzo meczacy halas. Trzymanie na mokrym i suchym bez zarzutu.
                        Była: Skoda Fabia Combi 1.4 BKY 2006
                        Obecna: Skoda Octavia Combi FL 1.4 TSI 2011 CAXA
                        Silnik obecnie smaruje Mobil1 0w-40

Komentarz

• kabanos
                          RS
                          • 2011
                          • 4544
                          • Octavia I combi (1U5)
                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Wczoraj trasa 250 km, w tym 200 km autostrada, w ulewie, słabym deszczu, a nawet burzy. Generalnie cały czas na mokrym.
                          Dunlop SP Sport Fastresponse spisywały się na medal. Nawet w czasie dużego deszczu nie było problemów z przyczepnością, czy hamowaniem.
                          Poza autostradą próba jazdy w mokrych zakrętach. Trzymały się asfaltu jak na suchym. Raz czułem lekki uślizg przodu, ale to już było przegięcie z mojej strony. :P
                          Generalnie z jeszcze czystszym sumieniem mogę polecić.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• TomekRs
                            RS
                            • 2011
                            • 1670

Ostatnio byl jakis test opon, na onecie chyba i wlasnie Dunlop SP Sport Fastresponse sa polecane.

Komentarz

• kabanos
                              RS
                              • 2011
                              • 4544
                              • Octavia I combi (1U5)
                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez octaviars1
                              Ostatnio byl jakis test opon, na onecie chyba i wlasnie Dunlop SP Sport Fastresponse sa polecane.
                              Może na onecie coś było, ale wcześniej to ADAC:

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• iFi
                                Elegance
                                • 2012
                                • 906

Dzięki wszystkim za opinie.

Widzę, że każdy ma swój typ i jest z niego zadowolony. Nic dziwnego kupujemy raczej porządne opony i większość z nich, szczególnie w takich rozmiarach ma na prawdę duży zapas wydajności...

Tak więc, dla porównania, odmienności, zdecyduje się na:

Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2 225/45 R17 91 V

Powody:

- są ciche wedle etykietki UE: 68dB,
                                - mają najmniejsze opory toczenia - nota B,

Zakładam, że na suchym wcześniej podda się moje zawieszenie niż opona

Jeden minus - w deszczu ma notę B.

Z tego powodu zastanawiam się jeszcze ewentualnie nad wyższym indeksem prędkości gdzie w deszczu jest nota A natomiast opory toczenia są wyższe i tam nota jest C...

Poza notami opona zalicza raczej dobre komentarze... jeśli wierzyć w testy ADAC to tam także wypada dobrze.

Komentarz

• sebastian7905
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 3488
                                  • Volkswagen
                                  • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

A ja dodam że w deszczu powinniśmy jeździć ostrożnie a wtedy wszystkie opony będą dobre
                                  Sebastian
                                  Dyskusja z idiotą jest jak zapasy ze świnią w błocie ,po pewnym czasie zauważasz ,ze świni się to podoba
                                  Jest Passat B7 Highline by sebastian7905
                                  Była Black ELEGANCE by sebastian7905
                                  Wczasy nad morzem - klik

Komentarz

• iFi
                                    Elegance
                                    • 2012
                                    • 906

Zamieszczone przez sebastian7905
                                    A ja dodam że w deszczu powinniśmy jeździć ostrożnie a wtedy wszystkie opony będą dobre
                                    No tak, jasne... najlepszym sposobem na unikanie wypadków jest... unikanie wypadków...

Jednak wszystkiego w życiu nie przewidzisz i wtedy może się okazać, że te pół metra uratuje tobie albo komuś życie...

Komentarz

• sebastian7905
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 3488
                                      • Volkswagen
                                      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez iFi
                                      Jednak wszystkiego w życiu nie przewidzisz i wtedy może się okazać, że te pół metra uratuje tobie albo komuś życie...
                                      oczywiście masz rację ,ja nie należę do kapeluszników i jeżdżę dosyć szybko ale wolę jeździć częściej na nowych oponach niż kupować rzadziej drogie opony bo wtedy jeździmy na nich dłużej i na, co raz to mniejszym bieżniku ,co za tym idzie wszystkie właściwości w pi...du . Jednak popieram zakup dobrych opon dobierając styl jazdy do zużycia
                                      Sebastian
                                      Dyskusja z idiotą jest jak zapasy ze świnią w błocie ,po pewnym czasie zauważasz ,ze świni się to podoba
                                      Jest Passat B7 Highline by sebastian7905
                                      Była Black ELEGANCE by sebastian7905
                                      Wczasy nad morzem - klik

Komentarz

• Alienscum
                                        Classic
                                        • 2008
                                        • 14

Ja kupiłem w tym roku TOYO Proxes T1 Sport w rozmiarze 205/55r16

Spisują bardzo fajnie, cichutkie - nie widzę żadnych wad.
                                        Poprzednio używałem Yokohama AVS Decibel.
                                        Szybko się starły. Zobaczymy jak będzie z tymi toyo.

Komentarz

• czernobyl
                                          L&K
                                          • 2008
                                          • 1276
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                          • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

po kolejnych 1,5 tysia z bluresponse 195/65/15:
                                          - dalej cisza
                                          - jednak spalanie w dół - wcześniej objuczonym autem z rodziną wychodziło ~11L/100 na autostradzie przy jeździe =140kmh wg GPS, teraz nie udało się przekroczyć 10L/100 za żadnym z trzech mierzonych podejść (tankowanie na początku autostrady, tankowanie gdzieś przy zjeździe)
                                          - na mokrym nie miałem okazji dalej, na suchym awaryjne hamowanie ze 120 do 50 wypadło bdb-rodzina zawisła na pasach, ABS się nawet nie załączył, opony z przodu tylko pisnęły przez ułamek sekundy

Komentarz

• xof
                                            Ambiente
                                            • 2012
                                            • 191

Przez te unijne etykiety pojawiła się tendencja do zmniejszania wysokości bieżnika do np. 7 mm, co daje mniejsze opory toczenia i lepszą ocenę w tej kategorii, bez wpływu na hamowanie na deszczu. Robi tak m.in. Nokian.

Kolejna ciekawostka - opona z granicznym bieżnikiem stawia o 20% mniejsze opory toczenia od nowej, do tego dochodzi jeszcze zawyżenie licznikowego przebiegu o jakieś 4% (mniejszy obwód, szybsze obroty koła) dlatego po zmianie zużytych opon na nowe czasem trudno o poprawę spalania.

Komentarz

• gregor10
                                              Ambiente
                                              • 2013
                                              • 104

Michelin Energy saver 195/65/r15 super cicha opona , dobra trakcja na suchym i mokrym , nawet nierozgrzana dobrze trzyma trakcje. polecam , szczegolnie jesli zalezy komuś na ekonomi spalania , ok 0.5l mniej pali na tych oponach w stosunku do zwyklych.
                                              www.gregor10.pl ChipTUNING LPG HAMOWNIA -POMIAR MOCY i AFR Diagnostyka, DPF/FAP OFF

Komentarz

• dragster
                                                Elegance
                                                • 2009
                                                • 895
                                                • Honda

Dwie istotne informacje się pojawiły z ostatnich wypowiedzi:

1. Głębokość nowego bieżnika. Mało kto mierzy przy zakupie, ale ktoś napisał wyżej, że np. nowe Nokiany mogą mieć 7mm.

2. Wielkość - kształt rantu ochronnego, widać nie wszystkie są takie same.
                                                Silnik R18A2.
                                                http://www.dadrl.org.uk
                                                http://www.lightmare.org

Komentarz

• Tippo
                                                  L&K
                                                  • 2009
                                                  • 1349
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez iFi
                                                  Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2 225/45 R17 91 V
                                                  Bedziesz happy, jak swego czasu przymierzalem sie do 17tek, to te byly bezkonkurencyjne, na prawde kozak guma

Komentarz

• iFi
                                                    Elegance
                                                    • 2012
                                                    • 906

Przyszły dzisiaj. Jeszcze nie na felgach ale wyglądają świetnie, i ten rozmiar opony robi wrażenie

Natomiast wziąłem finalnie: 91Y na nowej mieszance oznaczanej jako V1, gdyż:

- ma podobne opory toczenia
                                                    - ma lepsze wyniki na mokrym
                                                    - cena była lepsza

Komentarz

Pracuję...